Gå til innhold

Om chainmaille

 Chainmaille/chainmail/maille: Ringer lenket sammen i et mønster, opprinnelig for beskyttelse mot slag og stikk. Gamle ringbrynjer er eksempler på dette. Chainmaille ble sannsynligvis funnet opp av kelterne. Funn av maille i bl.a. Romania, Slovakia og Bulgaria stammer fra kelterne i det 3. århundre f.v.t. Gamle Europeiske ringbrynjer hadde naglede ringer, noen ganger i kombinasjon med hele ringer som var slått ut av plater. Teknikken spredde seg via romerne til Midtøsten og Asia.  En variant som oppstod var japansk brynje(kusari) hvor ringmønsteret var et bindeledd mellom plater av lær eller metall.

Moderne mønstre

«Moderne» chainmaille er delt inn i familier(europeisk, japansk, persisk, spiral, m.m.) etter mønstrenes karakteristikk. Selv om det er hundrevis av moderne mønstre brukt til smykker o.l. er det kun noen få europeiske og japanske mønstre som faktisk har vært brukt til brynjer. Andre mønstre er moderne varianter og progresjoner.

Hvordan?

En spiral blir lagd ved å spinne metalltråd stramt og tett på en pinne av metall e.l. Trådtykkelsen og pinnens diameter må ha riktige størrelsesforhold for ar ringene skal passe i et gitt mønster. Deretter sages ringene ut fra spiralen før de åpnes, tres i hverandre og lukkes ved hjelp av tenger.  Teknikken er mye den samme som i de gamle brynjene og mest lik japanske brynjer hvor ringene hverken ble naglet eller loddet.

 Chainmaille er et svært tidkrevende håndarbeid hvor nøyaktighet er viktig for å oppnå et godt resultat.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: